,

Drons espantaocells a Girona

dron espantapajaros

Un esbart d’ocells en vol és un espectacle molt bonic. No obstant això, per inofensives que semblin els ocells ataquen els cultius i piscifactories, generant grans pèrdues, afecten les operacions en aeroports i causen problemes en ciutats i centres urbans, fins i tot convertir-se en vectors de transmissió de malalties.

Tradicionalment s’han utilitzat diversos mètodes per a combatre aquesta plaga, el més comú és l’espantaocells, però també s’han emprat mètodes d’enverinament i de captura, aquests mètodes són molt cruels i a llarg termini són contraproduents.

Des de fa alguns anys s’ha vingut emprant amb molt d’èxit una alternativa nova i molt eficient, es tracta dels drons espantaocells, que simulen ser un ocell depredador que provoca por i estrès en l’esbart, el dron espantaocells es mimetitza en el cel i pot adoptar la forma d’un esparver, falcó o un altre depredador alada de gran grandària.

L’efectivitat d’aquest mètode aconsegueix el 90%, per la qual cosa està sent cada vegada més emprat per al control d’ocells considerats com a plagues en diferents espais. Una dels avantatges és l’efectivitat operativa del dron que pot controlar-se de manera remota i a més se li poden incorporar sistemes per a captar imatges i vídeos que permeten estudiar millor el comportament dels ocells.

No obstant això, perquè els drons espantaocells siguin efectius no sols han de simular l’aspecte de l’ocell rapaç, sinó també ha d’emular el seu comportament i forma de vol.

El més interessant d’aquesta solució és que no causa cap impacte ambiental, ni es captura o elimina als ocells invasores, per la qual cosa els drons espantaocells ajudaran conservar la biodiversitat i evitaran la mort de molts ocells que amb els mètodes emprats actualment moren enverinades o atrapades en el xarxes i malles que es col·loquen per a allunyar-les dels cultius i altres àrees.